VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Waarom is notaris niet open over tarief?

Geplaatst op: 25-10-2019, 15:16:51

’Notarissen niet erg transparant’ kopt een artikel in onze nieuwe Consumentengids. Dat lijkt me het understatement van de maand! Want ’transparant’ mag dan een modieus buzz-woord zijn, het gaat hier gewoon om open en eerlijk zijn naar je klanten. En blijkens ons jongste onderzoek is méér dan 90% van de notarissen dat niet.

De Consumentenbond vroeg ruim 700 notarissen in het hele land naar hun tarieven voor een ’standaard’ testament. Maar 8% van de notarissen nam de moeite op onze vragenlijst te reageren, en van hen was maar driekwart, 44 notariskantoren, bereid zijn tarieven te geven. Terwijl een offerte vooraf toch de normaalste zaak van de wereld is.

En vergelijken loont, want de prijs van een testament blijkt bij notarissen honderden euro’s uiteen te lopen. Zo betaalt een persoon, zonder kinderen bij de één €200 en bij de ander €600.

Standaard

Het meest gehoorde motief voor de geslotenheid: iedere persoonlijke situatie van de klant is anders, daarom bestaat er geen ’standaard’ testament. Het is maatwerk, en dat maakt het ’onmogelijk’ een standaardprijs te geven. Daar is veel op af te dingen. Maatwerk klinkt mooi, maar bij een standaard, niet-complexe situatie zullen veel klantvragen verwant of identiek zijn.

Kennelijk lukt het tientallen andere kantoren wél een prijsopgaaf te geven. Eén van hen: „Ik werk juist met vaste prijzen om de drempel voor de klant niet te hoog te maken.” Zo kan het dus ook. En belangrijk om mensen niet te ontmoedigen zoiets belangrijks als hun nalatenschap te regelen. Dit is mijn punt: transparantie lijkt me meer een kwestie van willen dan van (niet) kunnen. En eerlijk en open zijn over je voorwaarden en tarieven is wat mij betreft een must!

Bron: column van 25 oktober 2019 van Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, op www.dft.nl

Vorige pagina